Blog: 8 tips over de emoties van je dochter

Misschien herken je het wel, je dochter, die zoveel voelt dat ze alleen maar kan schreeuwen? Of zich afreageert door te gooien met spullen, slaan of schoppen? Het zijn uitingsvormen van meiden die niet weten hoe ze hun emoties moeten uiten. Hoogsensitieve kinderen voelen vaak veel en intens maar weten vaak niet hoe ze hun gevoel onder woorden moeten brengen. Voordat er een emotie wordt geuit gebeurt er veel zoals een verhoogde hartslag, zweethanden of blozen. De emotie bij een gebeurtenis is bij iedereen anders. Hoe laat je dit zien? De een laat het zien in handelingen of gezichtsuitdrukkingen. Sommige kinderen voelen weinig en  laten daardoor weinig emotie zien. Anderen voelen veel maar uiten dit subtiel. Veel voelen maar dit niet kunnen uiten is vervelend. Je kan daardoor angstig worden. Het kan je hoofd vol maken waardoor je moeilijk kunt functioneren. En door emoties die je niet kan uiten kan je fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn en buikpijn. Hoe kan je je dochter helpen?

1. Deel je eigen emotie
Vertel wat je zelf voelde in bepaalde situaties. Dat jij je ook zenuwachtig voelt voor nieuwe dingen ook al vind je het leuk om het te gaan doen. Als je boos bent, wat je dan voelt en wat jou helpt om je boosheid kwijt te raken. En natuurlijk dat al je emoties er mogen zijn.

2. Leer je dochter emotiewoorden
Hoeveel emoties zijn er denk je? Er zijn wel honderden uitdrukkingen die met emoties te maken hebben. De 6 bassisemoties zijn:

  • Vreugde
  • Verdriet
  • Angst
  • Boosheid
  • Verbazing
  • Afschuw

Uit onderzoek blijkt dat als je emoties goed kunt herkennen en kunt benoemen, dit heel belangrijk is voor je gezondheid. Als je beter kunt verwoorden hoe je je voelt, zit je beter in je vel.

3. Lichamelijke activiteit
Je kunt emoties ook lekker ontladen door te sporten, rennen, schommelen, trampoline springen. Leer de beste manier van ontladen bij je dochter.

4. De ontplofthermometer
Een thermometer maken met onderaan een blij gezichtje en boven aan een gezichtje met stoom uit de oren. Op deze thermometer kan je dochter aanwijzen hoe ze zich voelt. Zonder het te benoemen kunnen ze heel goed aangeven hoe ze zich voelt.

5. Emoticons 

Ga samen met je dochter emotiecons knutselen, hierbij kan je dochter zonder dat ze het zegt de emotie aanwijzen die ze op dat moment voelt. Vaak zijn het naast de vervelende emoties zoals boos of verdrietig ook de fijne emoties zoals trots, tevreden, enthousiast etc. Ik stuur je een link met de emoties. Klik hier

6. Schrijven over emoties
Een emotie schriftje kan je dochter helpen om haar gevoelens van de dag te delen zonder dat ze er uitgebreid over hoeft te praten. Je kan gewoon een schriftje gebruiken maar er zijn ook emotieschriftjes te koop.

7. Plan een vast moment van de dag
Ga samen met je dochter voor het slapen gaan de dag bespreken. Wat ging er goed en wat voelde je toen, wat kan er beter en wat voelde je toen dat gebeurde? Vertel ook zelf hoe jij je voelde en wat er gebeurt is die dag, waar jij blij/boos van werd en wat jij voelde.

8. Erken de emotie
En wat heel belangrijk is dat je de emotie erkent, je mag boos zijn, je mag verdrietig zijn. Zeg niet gelijk, nou nu is het klaar of stop nu maar met huilen. Als je dochter voelt dat ze haar emotie mag tonen dan voelt ze zich begrepen.

  •  Zeg bv. Ik snap dat je boos bent.
  •  Je bent een teleurgesteld he?
  •  Ik zou daar ook verdrietig over zijn.

Succes met deze tips, mocht je vragen hebben
kan je me altijd mailen, bellen of appen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s