Blog: Hoe kun je je dochter een goed compliment geven?

Er wordt altijd gezegd dat je veel complimenten moet geven aan je kind. Maar is dat wel zo? We zijn tegenwoordig erg gefocust op alles wat ons kind goed doet. Als zij iets goed doen dan prijzen we ze de hemel in. Maar kun je een kind ook te veel complimenten geven? Worden ze daar niet arrogant van?

Als je je dochter een goed compliment geeft, kan ze er nooit te veel krijgen. Zij wordt dan op een positieve wijze gestimuleerd en zo ontwikkelt ze een positief zelfbeeld. Maar hoe geef je een goed compliment? De stelregel luidt: hoe duidelijker de boodschap, hoe beter ze die begrijpt. Als je alleen ‘goed zo’ zegt, is dat een beetje vaag. Wat doet ze goed? Wat bedoel je hiermee? Wees dus concreter en benoem wat je ziet en wat ze goed doet.

Hoe sneller, hoe krachtiger

Hoe sneller je een compliment geeft na het gedrag van je dochter, hoe krachtiger dat compliment is. Je dochter ontvangt meteen feedback op haar gedrag en snapt precies wat je bedoelt. Hierdoor zal ze steeds vaker dit gedrag laten zien. Het is daarnaast belangrijk dat je meent wat je zegt. Als je het niet echt meent komt het compliment niet sterk over en dat voelt ze. Hoe ouder jouw dochter is, hoe beter ze dit aanvoelt. Ook gaat ze twijfelen of je wel meent wat je zegt. En dat kan onzekerheid oproepen in plaats van zelfvertrouwen. Kinderen hoéven ook niet alles goed te kunnen. Ze moeten leren dat ze in het één minder goed zijn dan in het ander. Dus als ze iets niet goed kunnen, hoeft je ze niet de hemel in te prijzen.

Ontwikkelingsfase

Het gegeven compliment moet passen bij de ontwikkeling van jouw dochter. Dat is belangrijk voor een realistisch zelfbeeld. Wat voor jouw dochter knap is, hoeft dat voor een ander kind niet te zijn. Wees niet overdreven positief. Complimenten als ‘je bent geweldig’, ‘je bent super slim’ en ‘je bent fantastisch’ kan ook faalangst ontwikkelen bij uw dochter, omdat ze het gevoel heeft dat ze altijd aan die verwachting moet voldoen.

Wat telt is de inzet

Complimenten die zijn gericht op het resultaat kunnen onzekerheid geven, net als een overdreven compliment. Als jouw dochter hoort dat ze zo goed kan korfballen of zo prachtig kan kleuren en het gaat een keer mis, dan kan ze daar enorm van balen. Help jouw dochter om zich goed te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen, laat haar weten dat fouten maken niet erg is. Een compliment geven omdat ze goed haar best heeft gedaan is heel goed. Geef dus een compliment voor de inspanning, het doorzettingsvermogen of vraag hoe ze iets voor elkaar heeft gekregen en geef daar een compliment voor.

Het geven van complimenten is leuk om te doen. Geef een goed compliment en zowel jij als je dochter krijgen daarbij een positief gevoel. En doordat jij het goede voorbeeld geeft zul je merken dat jouw dochter ook jou een compliment gaat geven. En dat is natuurlijk helemaal leuk!