Blog: Hoe kun je je hoogsensitieve dochter beter begrijpen en helpen

Ik wil je iets vertellen over hoe je een hoogsensitief kind kunt helpen en begrijpen, als je deze kenmerken herkent dan kun je er beter mee omgaan en haar helpen. Door te begrijpen hoe je dochter denkt, voelt en prikkels verwerkt kan je haar beter helpen en met meer geduld en begrip benaderen.

Rustpunt
Kinderen die hoogsensitief zijn nemen veel prikkels op, deze komen binnen en worden intens verwerkt. Dit kost je dochter veel energie dus is het belangrijk dat er ruimte is voor genoeg rust. Veel kinderen komen tot rust in de natuur, hier is veel zuurstof en weinig mensen. Hier is het heerlijk om op adem te komen dus alle redenen om vaker de natuur in te gaan. Een IPod met oordopjes of een koptelefoon kan ook fijn zijn omdat de prikkels anders binnenkomen, waardoor ze efficiënter kunnen werken. Splits opdrachten, zo krijgen ze meer overzicht, stel dat je zegt ‘Nu alles opruimen’, dan is dat te groot en hebben ze geen overzicht. Je kan beter zeggen, ‘ruim eerst je stiften op en daarna je barbies’. En na een drukke ochtend plan dan een rust moment in. Laat je dochter regelmatig alleen zijn, even terug trekken op haar kamer en even alleen voor zichzelf zorgen. Gun haar die me-time.  Laat je dochter voor het slapen gaan, liever niet op haar mobiel zitten of TV kijken. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen dan moeilijk tot rust komen doordat de blootstelling aan het licht van deze toestellen de hersenen tegenhoudt het slaaphormoon melatonine aan te maken.

Eerlijkheid
Hoogsensititeve kinderen zijn zeer opmerkzaam en voelen snel wanneer ze oneerlijk worden behandeld. Ze ervaren het als onrechtvaardigheid, en kunnen dit moeilijk plaatsen en reageren hier sterk op. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Als je een belofte doet moet je dit ook kunnen waarmaken, dus wees voorzichtig met beloftes. Probeer zelf ook eerlijk en open te zijn naar ander mensen, jouw voorbeeld is een opvoedingsmiddel.

Goede bedoelingen
Hoogsensitieve kinderen willen heel graag helpen, ze gaan conflicten uit de weg of proberen iemand te pleasen. Zij hechten belang aan de goede intenties van anderen en willen dus ook dat hun eigen bedoelingen worden herkend. Zij voelen zich verantwoordelijk voor andere en dit is een mooie eigenschap, maar kan ook een valkuil worden. Zij krijgen vaak te horen ‘daar hoef jij je niet mee te bemoeien’, of ‘dat is jouw probleem niet’. Zij leren zo dat voor andere zorgen niet oké is. Focus je op de goede bedoelingen van je dochter ‘Je wilt graag helpen hé, ‘het is lief dat je wil helpen’, zo breng je het positief en voelen zij zich niet onzeker.

Oprecht
Heb je je dag niet, ben je verdrietig of ben je juist gelukkig, dan voelen hoogsensitieve kinderen dit feilloos aan. Dus ben jij verdrietig maar zeg je dat er niks aan de hand is dan is dit verwarrend voor je dochter. Dus kom uit voor je gevoel vertel dat je verdrietig bent maar dat het niet door haar komt of vertel waarom je verdrietig bent. Durf emoties te laten zien en krop ze niet op. Kinderen leren veel van ons, wij spelen een belangrijke rol in het gedrag van kinderen. Je dochter spiegelt zich aan jou dus als jij zegt dat het niet erg is om fouten te maken, laat dit dan ook in je gedrag aan je dochter zien.

Oplossingen
Je dochter vindt het fijn als het mag mee zoeken naar oplossingen of als het gehoord wordt. Hoogsensitieve kinderen zijn creatief en kunnen vaak out of de box denken. Ze vinden het fijn om ideeën aan te dragen.
Kijk met je dochter naar andere kinderen die haar ‘oneerlijk’ behandelen, waarom zouden ze dat doen? Zoek samen naar een oorzaak van dat gedrag. En wanneer je dochter zich vasthoudt aan wat ze wil, kan het helpen om haar mee te laten denken en te vertellen wat er wel mogelijk is. De kans dat het geen conflict word is minder groot omdat ze nu mogelijkheden ziet. Probeer met het eten de focus te leggen op wat wel mag, ‘Waar wil je je vlees?’ of ‘Hoeveel wortels wil je eten?’ zo heeft ze het gevoel dat ze inspraak heeft op wat ze gaat eten.

Gehoord en geloofd worden
Deze kinderen willen spontaan kunnen vertellen wat erin hun omgaat. Door als ouder te weten wat je dochter voelt en denkt, leert je kind dat het goed is om je gevoelens te uiten. En als je laat voelen dat je je dochter gelooft, zorg je ervoor dat je dochter zich begrepen voelt. Laat je dochter vooral verdrietig zijn, laat zien dat je ervoor haar bent, geef haar de ruimte om haar eigen gevoelens te tonen. Bagateliseer het verdriet niet en zoek niet gelijk in oplossingen. Als je dochter niet naar school wil ontvang dat dan eerst zonder oordeel , en herhaal dan wat je hebt gehoord. Dan kun je vragen hoe het komt dat ze niet naar school wil, op deze manier kom je sneller achter wat de reden is dan wanneer je dominant reageert en haar dwingt om te gaan.

Tijd
Geef je dochter de tijd die ze nodig heeft, daardoor vindt ze de rust. Geef het goede voorbeeld om de tijd te nemen in deze drukke samenleving vol met prikkels. Om op de pauzeknop te drukken, krijg je de kans naar de kwaliteiten van je dochter te kijken. Probeer zoveel mogelijk regelmaat aan te brengen op het moment dat tijd belangrijk is, bijvoorbeeld s’morgens, voor het slapen gaan of bij het huiswerk maken. Probeer niets snel, snel te doen, dit lukt vaak niet en zorgt voor frustratie.
Kondig aan en bereid je dochter voor, het is voor hoogsensitieve kinderen fijn om te weten wat er voor een activiteit gaat komen en welke dingen misschien anders zijn dan anders.

Verbinding
Wanneer je dochter zich gewaardeerd voelt kan het helemaal zichzelf zijn. Jezelf zijn en weten dat er iemand is die je begrijpt, is nodig om te groeien als persoon. Als je als ouder betrokken bent ontstaat spontaan verbinding.
Doe dingen samen met je dochter, spreek haar echt aan en zoek oogcontact. Kinderen hebben behoefte aan een warm en veilig gevoel. Ze hebben behoefte aan complimenten en aan fysieke warmte, dit kun je geven door je dochter een dikke knuffel te geven, regelmatig vast te pakken, of een schouderklopje te geven. Je houdt van je dochter om wie zij is en niet om wat zij doet of niet doet. Als je dochter zich veilig voelt dan zal ze de gevoelens waarmee ze worstelt eerder met je bespreken.