Tips

6 tips om de weerbaarheid van je kind te vergroten

Tip 1
Geef je kind regelmatig een compliment.

Dit zijn geen complimenten over het resultaat maar om de inspanning, hoe je kind het heeft aangepakt. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het leuk dat je alle kleuren van de verf hebt gebruikt’ of ‘Wat goed dat je eerst hebt opgeruimd voordat je ging kleuren’.

Tip 2
Laat je kind zelf doen wat hij zelf kan.

Kinderen kunnen al veel zelf en willen dat maar al te graag laten zien. Geef je kind kleine opdrachtjes, zoals hun bed opmaken, helpen met de tafel dekken, eigen boterham smeren.

Tip 3
Oefen met je kind hoe hij stevig staat.

Het gaat er niet alleen om wat je kind zegt maar ook wat hij uitstraalt. Anderen zullen meer rekening met hem houden als hij stevig staat. Doe een spelletje, probeer stevig te staan zodat de ander je niet kan omduwen. Of speel een situatie na, dat een kind iets afpakt of iets onaardigs zegt, bespreek hoe je daar op kunt reageren.

Tip 4
Laat je kind zelf tot een oplossing komen.

Om zelfvertrouwen te krijgen moet een kind zelf dingen kunnen oplossen. Vraag bijvoorbeeld ‘Hoe kun je dit doen’ of ‘Heb jij daar een goed idee over hoe we dit op kunnen lossen?’ Als hij bijvoorbeeld iets kwijt is ben je gauw geneigd om het te zoeken of te pakken, je kunt ook vragen ‘Hoe kunnen we dit oplossen?’

Tip 5
Leer je kind dat hij zelf kan kiezen hoe hij zich voelt.

Er zijn altijd mensen en momenten dat er dingen gebeuren die niet leuk zijn, maar je kunt zelf bepalen hoe je daar mee omgaat. Als hij een ander beschuldigt geef dan erkenning maar ga er niet in mee, kijk samen wat je hieraan zou kunnen doen.

Tip 6
Niemand is perfect.

Laat voelen dat je kind fouten mag maken, ook thuis. En vertel dat jij ook fouten maakt.